Охридски интернационален пливачки маратон
25ти јуни
Охридскиот Пливачки Маратон е меѓународен натпревар во пливање, кој за прв пат беше одржан во 1962 г. Се одржува во водите на Охридското Езеро, Република Македонија. Маршрутата опфаќа 30км од Св. Наум до Охридското Пристаниште.