Почетна :: Спорт
Спортски центри и клубови

Спортски центри

СРЦ „Билјанини извори“

Адреса: бул. Туристичка бб, 6000 Охрид, Македонија
Телефон: 046 231 535; моб: 078 261 164
Факс: 046 231 535
Веб: biljaniniizvori.mk

Спортско рекреативниот центар „Билјанини Извори“ со кој стопанисува ЈП „Билјанини Извори“ располага со многу можности за спорт и рекреација на сите заинтересирани граѓани, гости и спортски здруженија. Лоциран на излезот на Охрид во подножјето на планината Галичица, центарот се наоѓа на 695 метри надморска височина, со идеални климатски услови во текот на целата година (232 сончеви денови во годината). Инфраструктура што ја поседува Спортско рекреативниот центар овозможува одлични услови за спортско професионално и рекреативно користење на истата, како и можности за организирање на културни, музички и други алтернативни настани.

Спортската Арена со последните реновирања ја доби својата долго очекувана повеќефункционалност, така што сега освен содржините што се нудеа за екипните спортови (кошарка, ракомет, одбојка и мал фудбал), се располага и со нова мала арена која е погодна за тренинг и рекреација со поединечните спортови (карате, борење, теквондо). Исто така Спортската Арена располага со теретана и сауна, како и со пинг-понг просторија во која се поставени две најмодерни пинг-понг маси. Во овој момент е во изградба и Вештачка карпа, со што по нејзиното завршување би се понудила и оваа содржина на клиентите.

Градскиот стадион има одлични услови за фудбалските екипи, теренот е еден од најубавите фудбалски терени во Македонија. Со поставувањето на атлетската патека, единствена во Македонија, се создаде и можноста за развој на кралицата на спортовите, така што сите што сакаат рекреативно или професионално да се занимаваат со трчање имаат убава можност тоа да го направат на Градскиот Стадион „Билјанини Извори“.

Спортско рекреативниот центар бил домаќин на многубројни спортско-културни манифестации од кои поважни се:
• Европско младинско кошаркарско првенство за мажи - 2000 година
• Светско младинско ракометно првенство за мажи - 2007 година
• Европско сениорско првенство во ракомет за жени - 2008 година
• Светско кадетско ракометно првенство за жени - 2008 година
• Концерт на Лени Кравиц - 2008 година
• Концерт на Боб Синклер - 2009 година
• Балкански полициски спортки игри


Спортски клубови

Веслачки клуб "ЈУГ"

Седиште: ул."Коста Абраш" бр. 26
Лице за контакт: Климе Матилоски
Тел: 046/261-217

Кајак-кану клуб "Стрмец"

Седиште: ул."Коста Абраш" бр.26
Лице за контакт: Раде Попоски,
Тел: 071/509-958
e-mail: canoekajakstrmec@yahoo.com

Спoртскo-рибoлoвен клуб „Рибарска Вистина“

Седиште: Карoпш Вoјвoда 37/21 Охрид
Лице за контакт: Даркo Димитриевски
Tел. 076/405-381 077/566-500
e-mail: ribarskavistina@gmail.com
web: www.ribari.mk

Кајак клуб "Рибар"

Седиште: с. Трпејца

Кајак клуб "Пештани"

Седиште: с. Пештани

Едриличарски клуб АМАК СП "Бофор"

Седиште: ул. "15-ти Корпус" б.б.
Тел: 046-262-008 , 070-212-298
web: http://www.amacsp-bofor.com.mk

Спортско-риболовен клуб "Св. Апостол Петар"

Седиште: Булевар Туристичка 4/1-1 Охрид
Лице за контакт: Радован Димитриевски
Тел, факс: 046-268-157, 046- 258-991
е-mail: radovandi@mt.net.mk, ribarska_vistina@hotmail.com

Фудбалски клуб "ВОСКА ЈУНИОРС"

Седиште: нас. "Воска" стадион "Грашница"
Лице за контакт: Трајкоски Ристе
Тел: 071/211-100

Фудбалски клуб "Охрид 2004"

Седиште: СРЦ "Билјанини извори"
Лице за контакт: Сашо Алче

Фудбалски клуб "Воска 2002"

Седиште: ул. "Васил Стефоски" б.б.
Лице за контакт: Недим Положани
Тел: 075/427-282

Фудбалски клуб "Лескоец"

Седиште: с.Лескоец

Фудбалски клуб "Рудар"

Седиште: с. Куратица
Лице за контакт: Гоце Петкоски

Фудбалски клуб "Борец"

Седиште: с. Велгошти
Лице за контакт: Здравко Николоски

Атлетски клуб "Охрид"

Седиште: СРЦ "Билјанини извори"
Лице за контакт: Влатко Димитров
Тел: 070/714-828

Боксерски клуб "Охрид"

Лице за контакт: Димче Стојкоски
Тел: 046/262-863

Тениски клуб "Охрид"

Седиште: СРЦ "Билјанини извори"
Лице за контакт: Миливој Крстески
Тел: 046/263-263 ; 070/876-890

Пинг-понгарски клуб "Охрид"

Лице за контакт: Влатко Симеонов
Тел: 046/256-626, 070/307-128

Карате клуб "Чоле"
Теквондо клуб "Хваранг"

Седиште: с. Лескоец
Лице за контакт: Љупчо Лазароски

Сојуз на спортови

Лице за контакт: Тони Иваноски - претседател
Тел: 046/262-923

Сојуз на училишен спорт

Лице за контакт: Пеце Георгиески - претседател
Тел: 070/592-700

Општински фудбалски Сојуз

Лице за контакт: Диме Попоски - претседател
Тел: 070/225-226